Top 5 van de beste Thermometers van dit moment! (2025)

Je bent chocolade aan het temperen, je wil weten hoe heet de cake van binnen is, of ben je suiker aan het smelten en moet het een bepaalde temperatuur hebben? Daar gebruik je doorgaans een thermometer voor.

Omdat er zoveel soorten thermometers zijn, kunnen wij ons goed voorstellen dat je niet weet welke je moet aanschaffen. Daarom hebben wij de 5 beste thermometers voor je uitgezocht en hier voor je in een top 5 geplaatst. We hebben ons speciaal gericht op therometers die je in de keuken en bij het bakken gebruikt.

Onze Top 3

Waar letten wij op bij het selecteren van de beste producten?

Startmetbakken.nl is een vergelijkingssite en kijkt voor haar informatie naar een aantal specifieke punten. Bij ons staat een goede prijs en kwaliteitverhouding hoog in het vaandel. De mening van onze klanten vinden wij uitermate belangrijk en daarom staat de klant beoordeling bij ons op een centrale positie. Wij baseren ons advies per specifiek product daarom dus ook op wat de ervaring en beoordeling van de klant is. Onze unieke beoordelingen samen met jouw persoonlijke ervaring, maakt een ultieme combinatie voor een eerlijke product vergelijking!

Nog even belangrijk:de meeste van de producten zijn te verkrijgen in verschillende kleuren, ook wil de prijs nog wel eens variëren. Hoewel we ons best doen zijn we ook niet perfect, klik dus altijd eerst even op “prijs controleren” om de actuele prijs te weten, en de kleurcombinaties te zien.

De beste thermometer voor in de keuken

De beste thermometer volgens onze onderzoeken en testen is deLynnz® digitale thermometer met draad - kernthermometer

Wat is een thermometer?

Thermometers zijn veelzijdige instrumenten die een belangrijke rol spelen in de keuken. Ze zijn ervoor gemaakt om de temperatuur van voedsel nauwkeurig te meten. Er zijn verschillende soorten thermometers te vinden voor in de keuken en ze bieden een brede diversiteit aan voordelen. Je kan er de temperatuur mee controleren van je gerechten, waardoor je perfect bereide en goed gegaarde gerechten krijgt. Daarentegen helpt het je ook bij voedselveiligheid en bak precisie. In dit artikel zullen we hier verder op ingaan en uitleggen wat de voordelen zijn en welke soorten thermometers er zijn.

Waarom zou je een thermometer kopen?

Er zijn allerlei voordelen te bedenken waarom je een thermometer voor in de keuken aan zou schaffen. Hieronder zullen we de belangrijkste voordelen toelichten.

Nauwkeurige metingen

Door gebruik te maken van een thermometer kan je op een nauwkeurige manier de temperatuur meten, wat van belang is voor de kwaliteit is van je gerecht.

Voorkom voedselverspilling

Doordat je een thermometer gebruikt, voorkom je dat gerechten te ver of juist niet ver genoeg gebakken zijn, waardoor je voedselverspilling kunt voorkomen en geld kunt besparen.

Veiligheid

Thermometers garanderen de voedselveiligheid aangezien je ervoor kan zorgen dat voedsel de juiste interne temperatuur bereikt, waardoor bacteriën gedood worden.

Multifunctioneel

Er is een diversiteit aan thermometers beschikbaar voor verschillende kooktaken, zoals een oventhermometer of een vleesthermometer. Hierdoor kan je voor verschillende gerechten een thermometer vinden en gebruiken. Hierdoor heb je nog accuratere metingen en bereid je elke keer weer heerlijke gerechten met de juiste garing.

Perfecte garing

Door gebruik te maken van een thermometer, zoals een vleesthermometer, heb je keer op keer perfect gebakken vlees. Geen steak die te ver gegaard is of vlees wat juist nog niet ver genoeg gekookt is.

Top 5 van de beste Thermometers van dit moment! (1)

Thermometer kopen? Hier moet je rekening mee houden

Als je overweegt om een thermometer aan te schaffen die je in de keuken kan gebruiken, dan zijn er een aantal overwegingen waar je rekening mee moet houden. Deze zullen we hieronder beknopt toelichten.

Type thermometer

Bedenk op voorhand welke soort thermometer je nodig hebt en welke bij jouw kook behoeften past. Veelvoorkomende thermometers zijn bijvoorbeeld oventhermometers, vleesthermometers en infrarood thermometers. Alle varianten hebben unieke eigenschappen en toepassingen.

Meetbereik

Alle thermometers hebben een ander meetbereik, dus zorg ervoor dat je er één vind die de temperaturen bereikt die bij jouw kookactiviteiten hoort. Vleesthermometers hebben vaak een meetbereik van -50 °C tot 300 °C, terwijl een schuim thermometer vaak maar tot 100 °C kan gaan. Een infrarood thermometer daarentegen kan soms wel tot temperaturen van 500 °C meten.

Nauwkeurigheid

Het is van groot belang om nauwkeurig te werken in de keuken en daarom is het verstandig om een thermometer te zoeken die bekend staat om zijn precisie.

Display

Het type display van thermometers kan variëren, digitaal of analoog. De meeste displays zijn tegenwoordig digitaal en deze zijn ook makkelijk om af te lezen. Vaak hebben ze ook extra functies, zoals dat het niet alleen een thermometer is, maar ook een kookwekker. Snelheid

Hoelang het duurt voordat een thermometer resultaten geeft, verschilt per soort. Sommige geven direct de temperatuur weer, terwijl anderen er een aantal seconden voor nodig hebben.

Duurzaamheid

Als je van plan bent om de thermometer vaak te gebruiken, dan is het slim om er een aan te schaffen die duurzaam is en lang meegaat. Daarnaast is het handig als de meter tegen omstandigheden in de keuken kan, zoals hoge temperaturen en vochtigheid.

Welke verschillende soorten thermometers zijn er?

Er zijn diverse type thermometers die specifiek zijn ontwikkeld voor toepassingen in koken en bakken. Hieronder worden de meest voorkomende types besproken.

Vleesthermometer - bbq thermometer

De naam spreekt voor zich, maar deze thermometer is bedoeld om de kerntemperatuur van vlees te maken. De scherpe punt van de vleesthermometer kan je met gemak in het vlees plaatsen en op een nauwkeurige wijze de temperatuur controleren. Hierdoor kan je vlees braden, grillen of roosteren zonder dat het te ver gebakken wordt.

Oventhermometer

Oventhermometers zijn ervoor ontworpen om de temperatuur in je oven te meten, aangezien de werkelijke temperatuur van de oven niet altijd even accuraat is. Met het gebruik van een oventhermometer ben je verzekerd van perfect gebakken gerechten die bereid worden bij de juiste temperaturen.

Suikerthermometer

Als je graag zoete lekkernijen maakt, dan komt de suikerthermometer goed van pas in de keuken. Deze soort thermometers meten de temperatuur van suikeroplossingen nauwkeurig en dit is van belang om de juiste consistentie of textuur te bereiken.

Infrarood thermometer

Een moderne uitvinding onder de thermometers is de infrarood thermometer. Hiermee meet je de temperatuur van eten zonder dat het er direct mee in contact komt. Je kunt ze gebruiken om de temperatuur van een pan of gril te meten, maar ook om te meten of je ijskoude drinken daadwerkelijk ijskoud is.

Frituurthermometer

Frituurthermometers zijn speciaal gemaakt om de temperatuur van je olie te kunnen meten. Dit is relevant om ervoor te zorgen dat je gefrituurde voedsel knapperig en gaar wordt.

Digitale instant-read thermometer

De digitale instant-read thermometers laat je binnen een paar seconden de exacte temperatuur zien. Deze thermometers zijn ideaal om te gebruiken voor het meten van de temperatuur van soepen, sauzen of een gebakken gerecht.

Melk- of schuim thermometer

Barista's en koffieliefhebbers hebben veel baat bij de melk- of schuim thermometer. Deze meter wordt gebruikt bij het zetten van espresso's, cappuccino's of om melk op te schuimen. Ze bieden een accurate meting van de temperatuur van de vloeistof, wat van belang is als je een romige latte of luchtige cappuccino wilt maken.

Oventemperatuur omrekenen

Steeds meer mensen beschikken over een hete luchtoven. Vaak gaat het om een combimagnetron, dit is een modern apparaat. In receptenboeken en op verpakkingen zie je de oventemperatuur staan, maar betreft het een conventionele of elektrische oven.

Hierdoor ontstaan er verschillen in temperatuur. Wanneer een conventionele oven 200 °C bereikt, dan moet je een heteluchtoven juist op 180 °C instellen. Daarom is het is zo belangrijk om gebruik te maken van een oven thermometer. Hieronder zie je hoe je de oventemperatuur omrekent (hetelucht vs conventioneel).

  • Conventioneel 50 °C – hete lucht 45 °C
  • Conventioneel 100 °C – hete lucht 90 °C
  • Conventioneel 150 °C – hete lucht 135 °C
  • Conventioneel 175 °C – hete lucht 155 °C
  • Conventioneel 200 °C – hete lucht 108 °C
  • Conventioneel 225 °C – hete lucht 200 °C
  • Conventioneel 250 °C – hete lucht 225 °C

Mocht de gewenste temperatuur hier niet boven staan, bedenk dan dat je bij een heteluchtoven de temperatuur 10% lager instelt dan bij een elektrische of conventionele oven. Dit komt door de ventilator in een heteluchtoven die de warmte circuleert. Je gerecht is hierdoor veel eerder warm. Aan de andere kant zal het gerecht ook eerder te gaar zijn of misschien wel zwart worden. Daarom moet je een heteluchtoven dus net iets lager instellen.

Top 5 van de beste Thermometers van dit moment! (2025)

References

Top Articles
Latest Posts
Recommended Articles
Article information

Author: Arline Emard IV

Last Updated:

Views: 5754

Rating: 4.1 / 5 (72 voted)

Reviews: 95% of readers found this page helpful

Author information

Name: Arline Emard IV

Birthday: 1996-07-10

Address: 8912 Hintz Shore, West Louie, AZ 69363-0747

Phone: +13454700762376

Job: Administration Technician

Hobby: Paintball, Horseback riding, Cycling, Running, Macrame, Playing musical instruments, Soapmaking

Introduction: My name is Arline Emard IV, I am a cheerful, gorgeous, colorful, joyous, excited, super, inquisitive person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.